Beste vrouwelijke groentechef ter wereld werkt in Japan

Beste vrouwelijke groentechef ter wereld werkt in Japan

We’re Smart huldigt 10 Best Lady Vegetable Chefs 2023

Brussel, 13 oktober 2023 - Keiko Kuwakino, chef-kok van restaurant ‘Sanaburi’ in de Japanse regio Niigata, is de ‘Best Vegetable Lady Chef’ van de wereld. Zij krijgt deze nieuwe onderscheiding op de We’re Smart Awards, uit handen van Frank Fol, bezieler van de culinaire organisatie We’re Smart. In de top-10 van beste vrouwelijke groentechefs prijken ook twee Belgische chefs. 

Nieuwe onderscheiding

Voor het eerst huldigt We’re Smart, dé onbetwistbare referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit, de top-10 van ‘Best Vegetables Lady Chefs’ ter wereld. Bezieler Frank Fol, bekend als De Groentekok®, presenteert de tien laureaten van deze nieuwe categorie op de We’re Smart Awards op 24 oktober in Brussel.  

De eerste zes restaurants van de top-10 halen 5 Radijzen binnen, de hoogst mogelijke We’re Smart-onderscheiding. De organisatie beloont hiermee de groenterestaurants die in de wereld een echte pionier zijn op vlak van groenten en fruit, met een zo ‘pure plant’ mogelijk menu in het aanbod. De vier andere restaurants uit de lijst slepen 4 Radijzen in de wacht.

Japans restaurant heeft beste vrouwelijke groentechef

De eerste prijs van beste vrouwelijke groentechef ter wereld gaat naar Keiko Kuwakino, chef-kok van restaurant ‘Sanaburi’, verbonden aan het hotel ‘Satoyama Jujo’ in de Japanse stad Niigata. Chefs Begona Rodrigo (‘La Salita’ in Valencia, Spanje) en Justine Viano (‘La Table de Castigno’ in Assignan, Frankrijk) vervolledigen de top-3. 

Chef Keiko Kuwakino met We're Smart oprichter Frank Fol
Chef Keiko Kuwakino met We're Smart oprichter Frank Fol

In de wereldwijde top-10 zijn ook twee Belgische restaurants opgenomen. Chef-kok Laurence Haegeman van ‘De Vijf Seizoenen’ in Brakel en Arabelle Meirlan van ‘Arabelle’ in Marcin prijken respectievelijk op de vierde en vijfde plaats in de prestigieuze lijst.        

Rolmodellen van de ‘pure plant’-filosofie

Met de ‘Best Vegetable Lady Chef’-onderscheiding huldigt We’re Smart chefs die ernaar streven het menu in hun restaurant zo ‘Pure Plant’ mogelijk te maken. De laureaten zijn voor andere vrouwelijke chefs inspirerende rolmodellen die het ‘Denk Groenten! Denk Fruit!’-principe van de wereldwijde We’re Smart-beweging in de praktijk hebben gezet. 

Frank Fol, oprichter We're Smart
Frank Fol, oprichter We're Smart
Frank Fol: ‘Vrouwelijke chefs zijn aan een opmars bezig, maar toch blijven het er betrekkelijk weinig. Door de beste vrouwelijke groentechefs internationaal in de kijker te zetten, willen we tonen dat hier best nog wat opportuniteiten liggen, en dat succes en een carrière op hoog niveau ook voor hen een haalbare kaart is.’

Awards voor beste groenterestaurants

De uitreiking van de ‘Best Vegetable Lady Chefs’ maakt deel uit van een feestelijke We’re Smart-awardshow op 24 oktober in Brussel. Tijdens het event maakt de organisatie de beste groenterestaurants ter wereld bekend in het bijzijn van verschillende internationale topchefs. 

We’re Smart onthult die avond ook de Future Awards 2023, de bekroning voor  voedingsbedrijven die uitzonderlijke producten, innovaties of projecten lanceren voor een meer ecologische en duurzame levensstijl. En ze lanceert haar Green Guide: een online gids met recensies van zo’n 1200 restaurants in 50 landen wereldwijd, gerangschikt van 1 tot 5 Radijzen, waarbij wordt gekeken in welke mate en in welke vorm groenten en fruit de hoofdrol spelen in hun gerechten.  

Top-10 van beste vrouwelijke groentechefs in de wereld (2023)

Dit zijn de 10 beste vrouwelijke groentechefs ter wereld, gerangschikt volgens hoogst toegekende score:

1. Sanaburi - Satoyama Jujo, Niigata (JAP)

Keiko Kuwakino (5 Radijzen)

2. La Salita, Valencia (SPA)

Begona Rodrigo (5 Radijzen)

3. La Table de Castigno (FRA)

Justine Viano (5 Radijzen)

4. De Vijf Seizoenen, Brakel (BEL)

Laurence Haegeman (5 Radijzen)

5. Arabelle, Marcin (BEL)

Arabelle Meirlan (5 Radijzen)

6. Apricity, London (ENG)

Chantelle Nicholson (5 Radijzen)

7. The Green Spot, Barcelona (SPA)

Julia Kleist (4 Radijzen)

8. Hiša Franko, Kobarid (SLO) 

Ana Roš (4 Radijzen)

9. Kjolle, Lima (PER)

Pia Leon (4 Radijzen)

10. Auberge La Fenière, Cadenet (FRA)

Nadia Sammut (4 Radijzen)

Frank Fol: “Met deze nieuwe onderscheiding, specifiek voor vrouwelijke groentechefs, bouwt We’re Smart verder aan een brede internationale beweging van chefs, restaurants, voedingsbedrijven en andere stakeholders. Samen moedigen we iedereen aan om betere keuzes te maken, voor een betere toekomst voor ons allemaal.”
Story image

Perscontact / mogelijkheid tot interviews met de chefs of Frank Fol

Hebt u vragen over de We’re Smart Awards of wilt u een interview inplannen met organisator en bezieler Frank Fol, of een van de laureaten van Best Vegetable Lady Chef?

Neem dan gerust contact op met:

Over We're Smart®

We’re Smart® is de onbetwiste referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit. Het geesteskind van Frank Fol, De Groentekok®, erkent en promoot individuen, restaurants en organisaties die groenten en fruit centraal stellen in voeding. In de jaarlijkse culinair-gastronomische gids We’re Smart® Green Guide vind je de beste groenterestaurants ter wereld, gerangschikt van een tot vijf Radijzen. De We’re Smart® Awards belonen elk jaar de beste groenterestaurants- en organisaties. En in de We’re Smart® Academy delen de beste groentechefs ter wereld hun kennis met iedereen die interesse heeft in gezonde en ecologische voeding. Zo draagt We’re Smart® zijn steentje bij voor een gezonde, duurzame en ecologische wereld. We're Smart® werd door de  Belgische overheid geselecteerd als een van de officiële SDG-Voices, de ambassadeurs voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
Vind meer oplossingen voor een gezonde en betere wereld via www.weresmartworld.com

Persdossier We're Smart

We're Smart®
Moerasstraat 18
3320 Meldert-Hoegaarden
België